vineri, 14 mai 2010

Raspuns la Scrisoarea Deschisă adresată APC de către domnul Ioan Lăcătușu

Găsiți mai jos conținutul unei scrisori halucinante transmisă APC de către domnul Ioan Lăcătușu, precum și argumentele și observațiile asociației la conținutul scrisorii.

Scrisoare deschisă adresată
Consiliului Director al Asociaţiei pentru Comunitate


De foarte mult timp, mulţi români din Sf. Gheorghe şi din judeţul Covasna (cine sunt aceştia şi mulţi = câţi?), ne-au rugat să ne spunem răspicat părerea despre modul „neelegant” în care s-a raportat şi se raportează, încă de la înfiinţarea sa, Asociaţia pentru Comunitate, la asociaţiile, ligile şi fundaţiile culturale româneşti din judeţul Covasna. Până acum, nu am dat curs acestor rugăminţi, considerând că într-o societate democratică este loc pentru toată lumea, iar diversitatea punctelor de vedere şi a modalităţilor de acţiune pentru realizarea aceloraşi obiective generoase este benefică.
Am suportat cu stoicism numeroasele „lovituri sub centură”, primite de această dată, nu de la cei care au tras „cu tunul”, în ultimii 20 de ani (5 din cei 7 membri fondatori ai asociaţiei nu aveau - acum 20 de ani - nici 17 ani!), în tot ceea ce am încercat să facem noi pentru prezervarea şi afirmarea culturii şi spiritualităţii româneşti din Arcul Intracarpatic, ci de la fraţii noştri români. Picătura care a umplut paharul a fost dezbaterea publică privind schimbarea denumirilor unor străzi din Sf. Gheorghe, organizată de Primăria Sf. Gheorghe, dezbatere de la care reprezentanţii Asociaţiei pentru Comunitate au lipsit (preşedintele fondator al APC, Dan Manolăchescu, s-a retras din comisia de denumire a străzilor denunţând public – vezi www.covasnamedia.ro/beta/?p=7616 – imposibilitatea unui dialog cu administraţia maghiară pe acest subiect şi deci luând atitudine cu două luni înaintea reprezentanţilor Forumului Civic. La aceasta se adaugă campaniile de presă din Observatorul de Covasna, acolo unde s-a atras pentru prima oară atenţia asupra intenţiilor municipalităţii. Iar consilierul local Mădălin Guruianu va participa la dezbaterile publice din comisiile de specialitate şi va putea să-şi spună părerea şi să voteze pe acest subiect în cadrul şedinţei de Consiliu Local.)
Reprezentanţii asociaţiilor româneşti din judeţul Covasna, au afirmat public şi au acţionat, încă din primele zile după decembrie 1989, cu bună credinţă, dar „nu în genunchi”, pentru o convieţuire interetnică normală – obiectivul principal al Asociaţiei pentru Comunitate. (credem că au afirmat, dar suntem curioşi cum au acţionat şi cu ce rezultate?) Ceea ce considerăm nefiresc şi neproductiv, din punctul nostru de vedere şi din perspectiva marii majorităţi a comunităţii româneşti din Sf. Gheorghe şi din judeţul Covasna – în numele căreia ne considerăm îndreptăţiţi să vorbim (pe baza cărui mandat şi având la bază ce rezultate demonstrabile???) - este modul în care Asociaţia pentru Comunitate şi-a conceput şi a acţionat pentru realizarea obiectivelor sale, în raport cu celelalte asociaţii culturale şi civice româneşti din judeţ.
Încă de la începutul activităţii sale, conducerea Asociaţiei a promovat nu numai o raportare critică la acţiunile şi proiectele asociaţiilor româneşti din judeţ, dar şi o contestare şi o minimalizare a acestora (fals şi imposibil de argumentat altfel decât pe baza sistemului comunist: cine nu e cu noi e împotriva noastră!), instituind o cenzură drastică în presa scrisă şi audio „de limbă română”, din judeţ (este vorba cumva despre presa din Covasna pe care dl Lăcătuşu nu o recunoaşte într-un studiu realizat recent de domnia sa? - vezi http://www.rgnpress.ro/content/view/43069/27/ - Dl. Lăcătuşu ar trebui să înţeleagă funcţionarea presei pe bazele pieţei concurenţiale şi economice în care nici Forumul, nici altcineva nu poate impune strategia editorială), proprietatea principalilor conducători ai Asociaţiei. Sub sloganul conform căruia modestele noastre eforturi şi accentul pus de noi pe „identitatea românească”, sunt obiective şi valori „desuiete”, promovate de nişte „nostalgici” care nu percep semnele înnoitoare ale timpului, tinerii elevi, în primul rând cei de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, din Sf. Gheorghe, au fost antrenaţi exclusiv în proiecte „pentru comunitate”, fiind formaţi pentru a deveni „cetăţeni ai secolului XXI”, dar nu şi români, iubitori de istorie, tradiţii şi valori naţionale (absolut fals, jignitor pentru toţi cei implicaţi, precum şi pentru cea mai importantă instituţie de învăţământ în limba română din judeţ,... de citit răspunsul transmis de Mădălin Guruianu, coordonatorul Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe).
Proiectele care de ani de zile au constituit o preocupare constantă a unor asociaţii culturale româneşti din judeţ, au fost contestate şi „dublate”, de altele, identice, promovate de Asociaţia pentru Comunitate (cunoaşterea personalităţilor româneşti din judeţ, festivalul de colinde ş.a.) (Conţinutul devine confuz... deci ne-am ocupat sau nu de identitate, tradiţii, valori naţionale româneşti??? Festivalul de Colinde este un proiect iniţiat de Emil Pantelimon... de citit răspunsul său ataşat..., atât cu participarea Asociaţiei Pentru Comunitate, dar şi a Colegiului naţional Mihai Viteazul şi a Asociaţiei Ecou – retrasă de curând din Forumul Civic al Românilor...). În paginile „Observatorului de Covasna” şi în rubricile postului de radio local, în limba română, (care Observator?, care radio?, cele două nu există din perspectiva studiului realizat de „sociologul” Lăcătuşu, deci unde e cenzura???) articolele şi emisiunile referitoare la istoria românilor din Arcul Intracarpatic, au fost aproape inexistente (vom pune la dispoziţie colecţiile ziarelor ”Observatorul de Covasna” şi ”Cuvântul nou” (ediţie nouă - săptămânală) pentru o analiză realistă. Atunci când dl. Lăcătuşu a solicitat publicarea unor materiale acest lucru s-a făcut deşi niciuna dintre publicaţii nu ar fi avut vreo obligaţie). În multe dezbateri publice, conducerea Asociaţiei pentru Comunitate, a considerat că, principalii vinovaţi pentru convieţuirea interetnică anevoioasă din judeţ, sunt reprezentanţii societăţii civile româneşti din zonă, afirmând că „românii şi maghiarii din judeţul Covasna, vor trăi bine, când va dispărea „generaţia lui Lăcătuşu şi a colegilor săi” (O afirmaţie pe care şi în lumina acestei aberante scrisori o susţinem, evident alături de dispariţia elementelor radicale şi din cealaltă „tabără” pe care aici nu le amintiţi. Ranchiuna, ura, negarea valorilor altele decât cele identitare, nu vor duce vreodată la normalitate). S-a reuşit astfel, ca la cunoscuta dezbinare, pe criterii politice, a comunităţi româneşti, să se adauge şi dezbinarea pe linia societăţii civile, la care se adaugă finanţarea privilegiată din partea consiliilor locale a proiectelor Asociaţiei pentru Comunitate, comparativ cu proiectelor celorlalte asociaţii culturale româneşti. (eroare şi manipulare în aceeaşi linie clasică de tip comunist... vezi raportul proiecte depuse-caştigate şi număr de proiecte realizate de fiecare asociaţie, atât la C.L., cât şi la C.J.).
În acest timp, mass-media maghiară din judeţ a continuat „bombardamentul” informaţional despre „ţinutul secuiesc”, în care „românii venetici, s-au aşezat precum cucul în cuiburi străine”, contribuind la consolidarea convingerilor că „istoria română este plină de neadevăruri şi mituri care nu au nimic cu realitatea”, iar conducerea partidelor etnice maghiare, aflate perpetuu la guvernarea locală, într-o deplină unitate a „democraţilor cu „radicalii”, cu sprijinul societăţii civile, al instituţiilor culturale publice - dar care acţionează doar în interesul etniei maghiare, cu complicitatea principalelor partide româneşti (Ce părere au domnii preşedinţi de partide Baciu, Obreja şi Grama de această propoziţie?), şi-au continuat „marşul triumfător” spre obţinerea „visului de aur” – enclava etnică a „ţinutului secuiesc”, în care românii n-au niciun viitor.
Afirmând, cu sinceritate, aceste adevăruri dureroase, nu înseamnă că trecem cu vederea slăbiciunile societăţii civile româneşti din zonă, dezamăgirea produsă de slaba participare a concetăţenilor noştri români, la viaţa comunitară şi, mai ales, neimplicarea tinerilor intelectuali români în preluarea ştafetei de la „vechiul val”, cu asumarea responsabilă a destinului românilor şi românităţii pe aceste meleaguri din inima României. (Dovada cea mai clară că mesajul e depăşit, metodele asemenea şi că tinerii, intelectuali sau nu, au ales să aprobe alt tip de discurs. În ciuda acestei slabe participări şi implicări în proiectele dumneavoastră, continuaţi să susţineţi că sunteţi abilitaţi să vorbiţi în numele întregii comunităţii româneşti pe care însă n-aţi întrebat-o niciodată dacă vă vrea drept repezentanţi... sau aţi întrebat-o şi v-a respins?)
Aceste rânduri se doresc un prilej de reflecţie şi de dezbateri pentru întreaga comunitate românească din judeţul Covasna. Obiective generoase ale convieţuirii într-un areal multicultural şi pluriconfesional, devin abstracţii fără conţinut, dacă nu se bazează pe învăţămintele istoriei comune, şi pe faptele concrete ale fiecăruia dintre noi, şi ale tuturor împreună. (Afirmaţie demagogică atâta vreme cât se blamează singurele asociaţii româneşti care au încercat o raportare multiculturală la societatea covăsneană. Cu alte cuvinte, consideraţi şi dumneavoastră că asta este direcţia potrivită, dar nu de către Asociaţia Pentru Comunitate!!!) Dacă liderii românilor din judeţ, nu vor avea tăria să treacă peste ceea ce îi desparte, din punct de vedere al convingerilor politice, civice şi confesionale, şi nu vor face front comun (Vrem să înţelegem până la urmă dacă această scrisoare se adresează Asociaţiei Pentru Comunitate sau tuturor celor care nu împărtăşesc viziunea domnului Lăcătuşu. Nu cumva susţineţi că frontul comun există, dar nu faceţi parte din el ?), atunci când este vorba de promovarea problemele care ţin de afirmarea intereselor, valorilor, culturii şi identităţii româneşti, a unei convieţuiri interetnice normale, promovată cu demnitate şi bazată pe respectul reciproc, atunci, toţi aceştia trebuie să fie conştienţi de marea răspundere ce şi-o asumă faţă de viitorul copiilor lor, în această parte de ţară.

Scrisoarea este semnată de Dr. Ioan LĂCĂTUŞU

Completare Asociaţia Pentru Comunitate:
Zecile de virgule între subiect şi predicat din această scrisoare sunt „opera” Dr. Ioan Lăcătuşu, pe care în calitate de iubitor al limbii române și fervent susţinător al acesteia îl rugăm să nu o mai biciuiască cu asemenea greşeli impardonabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu