vineri, 29 mai 2009

„Librăria Pentru Comunitate” şi-a închis rafturile


Motivul ţine de actualul context economic şi implicit de imposibilitatea ca acest proiect să mai poată fi sprijinit financiar de fondatorii lui.
Singura librărie cu cărţi în limba română din tot judeţul, „Librăria Pentru Comunitate” din Sfântu-Gheorghe, a fost închisă ieri după aproape patru ani în care a „alimentat” publicul cu cărţi din toate domeniile şi a făcut apel la cultură.
În „Gangul pentru comunitate”, cum ajunsese să fie cunoscut pasajul care ducea spre librărie, stă acum scris „Aici a fost Librăria pentru Comunitate”, un loc în care cititorii fie ei români sau maghiari veneau să vadă care sunt ultimele apariţii literare şi să le ia acasă. Se pare însă că nu au fost destul de mulţi cei care i-au trecut pragul, astfel că din cauza imposibilităţii de a mai susţine financiar acest proiect, fondatorii ei au anunţat ieri, în compania unor clienţi şi prieteni fideli, închiderea librăriei. De la întâlnire nu au lipsit imaginile şi colajele cu multitudinea de proiecte derulate de Librărie, care au împânzit gangul.
După aproape 4 ani de funcţionare, trebuie să închidem un proiect al Asociaţiei Pentru Comunitate, care s-a numit singura librărie de carte românească din Covasna. Am încercat, atunci când am pornit Asociaţia, conform principiilor noastre, să facem ceva pentru comunitatea românească, şi nu împotriva comunităţii maghiare (…) Am subvenţionat cum am putut acest proiect, mai din bani proprii, mai din alte proiecte, mai din activităţi de marketing din cele mai diverse. N-aş vrea să invoc condiţia economică să fie problema de la această oră, dar într-adevăr faptul că bibliotecile, şcolile, liceele nu mai au bani de cărţi, adică acele zone care ar putea să asigure un anumit schimb financiar care să poată duce mai de parte acest proiect, iată ne pune în postura în care nu mai putem nici noi subvenţiona această librărie, aşa că, din nefericire, va trebui să o închidem”, a spus preşedintele Asociaţiei Pentru Comunitate, Dan Manolăchescu.

A promovat lectura

De-a lungul celor aproape patru ani de existenţă, Librăria Pentru Comunitate a fost sinonimă cu numeroase proiecte şi campanii de cultură: „Cartea cu suflet“, „Citeşti, deci exişti“, „Poftă bună la… citit“, „Citeşte-i copilului tău”, „Îţi dăm o carte, şi o aducem la tine acasă” sau implicarea în colecta de carte pentru românii de peste Prut şi multe altele. Coordonatorul şi managerului librăriei, Mădălin Guruianu, a vorbit despre faptul că Librăria avea clienţi inclusiv din oraşele Covasna şi Întorsura Buzăului, de la şcoli, licee, biblioteci, în plus, unul dintre cunoscutele proiecte este cel prin care Librăria a vândut cărţi în rate, fără niciun fel de dobândă sau comision. Tot de la Librăria pentru Comunitate se puteau cumpăra cărţi prin comandă.

„Din banii şi energia noastră am reuşit să punem pe picioare ceva ce ar fi trebuit poate să aibă continuitate în timp. Am ajuns în acest moment din cauza problemelor imense care sunt pe piaţă, dar şi din cauza crizei economice, dar nu numai, mă refer la proiectul prin care se dădeau 100 de euro bani pentru profesori să cumpere cărţi, care a dispărut, sau la bibliotecile care nu au mai reuşit anul acesta să achiziţioneze carte, nu doar română, ci în general”, a declarat Mădălin Guruianu.

Doi dintre voluntarii implicaţi în proiectul „Îţi dăm o carte şi o aducem la tine acasă”, Mădălina Constantin şi Vlad Vidican, au povestit cum au bătut la uşile a zeci de firme, încercând să vândă cărţi, dar interesul oamenilor nu a fost unul prea ridicat. Principiul „nu vii tu la carte, vine cartea la tine” nu a prins la mulţi conducători de firme contactaţi, astfel că anul acesta în cele două luni în care a funcţionat proiectul s-au cumpărat cărţi de numai o mie de lei.

Proiect de suflet

Mădălin Guruianu a subliniat că „Librăria Pentru Comunitate” rămâne proiectul său de suflet şi va încerca alături de partenerii pe care i-a avut şi până acum ca aceasta să rămână la un nivel „micro” şi să funcţioneze nu numai în inimile oamenilor ci şi în liceele sau şcolile cu predare în limba română din judeţ. O serie de cărţi au fost oferite celor care au venit ieri să-şi ia rămas bun, precum şi unor şcoli sau biblioteci.

Dan Manolăchescu a semnalat că volumele tipărite în limba română n-ar trebui să dispară dintr-un oraş ca Sfântu-Gheorghe, în care este importantă existenţa unei librării de carte românească.

„Sunt bani pentru alte manifestări culturale, sunt bani pentru teatru, puţini, ce-i drept, pentru centre de cultură, pentru alte evenimente culturale, dar pierdem din vedere baza a ceea ce se poate chema cultură şi identitate românească, şi anume cuvântul tipărit. De asta cred totuşi că este importantă într-o asemenea zonă existenţa unei librării de carte românească şi nu nişte cărţi româneşti aduse în librării maghiare. Evident, nu am nimic împotriva lor, dar cum nici noi nam putea gestiona o librărie maghiară, nici ei n-ar putea să gestioneze o librărie românească (…) Poate după această zi vom încerca să vedem dacă avem nevoie de o librărie românească, şi dacă da, poate ar trebui subvenţionată sau să cerem un fel de subvenţie aşa cum se cere pentru alte activităţi culturale”, a mai spus Manolăchescu.

Cu ocazia închiderii librăriei, fondatorii au expus în faţa sediului acesteia mai multe afişe ale campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor.

Librăria Pentru Comunitate a fost deschisă la 1 decembrie 2005, după ce alte librării româneşti din judeţ dăduseră faliment, iar pe durata existenţe sale a oferit o bogată colecţie de carte în limba română, din toate domeniile.